Hoe werkt het?

Werkwijze gastouderopvang

Gastouderopvang is een vorm van kinderopvang waar bewust voor word gekozen. Het is kleinschalig, flexibel en een goedkope vorm van kinderopvang. De kinderen gaan mee in het gezin van de gastouder en hebben altijd dezelfde gastouder bij zich en niet telkens een andere leidster .Ouders die op zoek zijn naar opvang voor hun kind(eren) oriënteren zich vaak eerst naar de mogelijkheden. Misschien kent u een gastouder of weet u een leuke gastouderopvang in de buurt. U belt of mailt de gastouder misschien voor een geheel vrijblijvend kennismaking. Of u zoekt via een gastouderbureau, vraagt informatie op en informeert of ze misschien een geschikte gastouder voor je kind(eren) hebben.

Het gaat als volgt :

-Inschrijving / aanmelding:

Ouders kunnen zich inschrijven via de website van een gastouderbureau of telefonisch contact met het gastouderbureau opnemen. De aanvraag wordt door de bemiddelingsmedewerker behandelt. De bemiddelingsmedewerker zal een aantal praktische vragen stellen zoals wanneer de opvang zou moeten starten, de leeftijd van het kindje of de kinderen, op welke dagen en tijden en waar de opvang moet plaatsvinden. Bij u thuis of bij een gastouder. Tevens komen aandachtspunten t.a.v. het gastkind als gezondheid en beperkingen aan de orde. De bemiddelingsmedewerkers zoekt vervolgens in het gastouderbestand naar een passende gastouder om tot een goede combinatie, ook wel koppeling genoemd, te komen.

De bemiddelingsmedewerker heeft de taak om inzichtelijk te krijgen of de normen en waarden van vraag- en gastouder overeen komen. Tijdens het intakegesprek wordt dit getoetst. Tijdens dit gesprek komen aspecten aan het bod als: godsdienst (beleving), taalgebruik, straffen en belonen, rituelen enz. Respect voor de mening van elkaar en wederzijds vertrouwen spelen hierbij een cruciale rol.

Misschien heeft u al kennisgemaakt of geïnformeerd bij Gastouderopvang De Kleine Draak en besloten uw kindje bij mij te brengen , dan kunt u dit aan de bemiddelingsmedewerker aangeven. Ze zal dan de koppeling in orde gaan maken.

Momenteel werk ik samen met de volgende gastouderbureaus :

Gastouderbureau Gastouderland            website www.gastouderland.nl

Gastouderbureau Kinderopvang Thuis      website: www.kinderopvang-thuis.nl

Gastouderbureau Mare                            website: www.gobmare.nl

Bemiddeling / koppeling:

Op het moment dat de bemiddelingsmedewerker een passende gastouder heeft gevonden (indien nodig) , wordt er contact met de vraagouder opgenomen om een profielschets van de gastouder voorte leggen. Vervolgens wordt een afspraak gemaakt om kennis te maken.

Nadat het besluit is genomen om met elkaar verder te gaan volgt het koppelingsgesprek.Het koppelingsgesprek vindt plaats tussen vraag en gastouder en bemiddelingsmedewerker. Het doel is om eenheid te krijgen in de gemaakte afspraken voordat de opvang van start gaat.

De bemiddelingsmedewerker legt aan de vraag- en gastouder uit hoe de uren berekend moeten worden op jaarbasis. Vraag en gastouder spreken samen het totaal aantal uren, dagen en tijdenaf dat aan opvang nodig is. Ook andere afspraken worden overlegt en vastgelegd .De overeenkomst tussen gast- en vraagouder wordt tijdens dit gesprek ondertekend.

Wenperiode en evaluatie :

Ongeveer 6 weken na de eerste opvang dag neemt de bemiddelingsmedewerker contact op met vraag- en gastouder met de vraag hoe de opvang verloopt. Voor beiden partijen geldt een proeftijd van een maand daarna is er een opzeg termijn van een maand.

Per jaar vinden minimaal twee huisbezoeken plaats. Eenmaal per jaar komt de bemiddelingsmedewerker bij de gastouder thuis voor de jaarlijkse risico-inventarisatie en evaluatie en de jaarlijkse toetsing van de criteria van de gastouder. Om de veiligheid van de kinderen te waarborgen loopt de bemiddelingsmedewerker tijdens het huisbezoek met de gastouder door de woning waar de opvang plaatsvindt. Met behulp van een checklist kijkt de bemiddelingsmedewerker samen met de gastouder naar de veiligheid in en om de woning.

Indien nodig worden er samen met de gastouder afspraken gemaakt om de veiligheid te verbeteren. Deze inventarisatie op het gebied van gezondheid en veiligheid in en rond de woning ligt ook ter inzage voor de vraagouder. De vraagouder moet hier ook een handtekening voor zetten dat hij/zij akkoord gaat met de inventarisatie.

Ieder jaar heeft de bemiddelingsmedewerker een evaluatiegesprek met de gast en vraagouder.De gesprekken hebben tot doel de opvangsituatie steeds bespreekbaar te houden en een goede voortgang te bevorderen. Gast- en vraagouders kunnen, zolang de opvang duurt, met al hun vragen en opmerkingen over de opvangsituatie terecht bij de vaste bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau . Dit geldt ook voor vragen en/of opmerkingen op het gebied van het pedagogischhandelen, ontwikkelingsproblemen, veiligheid en hygiëne of andere vragen die te maken hebben met de opvangsituatie.

Zowel vraag - als gastouder dienen contact op te nemen met een medewerker van het gastouderbureau indien er: 

1)veranderingen optreden in de opvang (bijvoorbeeld structurele veranderingen in opvanguren / dagen)

2)sprake is van langdurige onderbreking van de opvang

3)advies of hulp gewenst is inzake de opvang van het kind.

4)Advies of hulp gewenst is inzake het contact tussenvraag - en gastouder.

5)Er een vermoeden is van kindermishandeling.

Doelstelling pedagogisch werkplan

In dit pedagogisch werkplan zal de pedagogische visie met daarin de rol van de gastouder beschreven worden. Gastouderopvang De Kleine Draak heeft als uitgangspunt dat ik als gastouder medeverantwoordelijk ben voor de opvoeding van de gastkinderen. In het pedagogisch beleidsplan staat hoe ik een goede opvoedingssituatie wil creëren. Hiermee schep ik de voorwaarden voor kwaliteit in de opvangsituatie. Vraagouders kunnen na het lezen van dit pedagogisch werkplan zich een beter beeld vormen van hoe de opvang hier in zijn werk gaat.

Aan de opvang van kinderen worden hoge eisen gesteld. Dit betekent dat de gastouders aan een aantal criteria moeten voldoen. Ik voldoe aan de eisen om een gekwalificeerde gastouder te zijn. Zo ben ik in het bezit van een MBO Diploma , Ik heb een geregistreerd EHBO diploma , een verklaring omtrent gedrag (VOG) en de opvangruimte is goedgekeurd door de inspecteur van de GGD. Verder neem ik geregeld deel aan thema bijeenkomsten die worden georganiseerd door het gastouderbureau. Bij gastouderopvang verzorgt de gastouder in haar eigen huis, of bij de vraagouder thuis, de opvang van kinderen van 0 tot 13 jaar. De opvang kan variëren van enkele uren per dag tot hele dagen,nachten of weekeinden.

Het aantal kinderen dat maximaal opgevangen mag worden bij een gastgezin is als volgt:

•De gastouder mag maximaal 6 kinderen van 0 tot 13 jaar opvangen. Daarbij worden eigen kinderen tot 10 jaar meegeteld.

•Een gastouder mag niet meer dan 5 kinderen tegelijk opvangen, als deze kinderen allemaal jonger zijn dan 4 jaar (inclusief eigen kinderen)

•Er mogen maximaal 4 kinderen van 0 tot 1 jaar tegelijk aanwezig zijn, waarvan maximaal 2 kinderen van 0 jaar (inclusief eigen kinderen)

•Overige eisen:

Als gastouders kinderen tot 1.5 jaar opvangen moet er een aparte slaapruimte zijn voor deze kinderen in die leeftijdscategorie. In het huis van de gastouder zijn binnen en buiten voldoende speelmogelijkheden afgestemd op het aantal en de leeftijd van de op te vangen kinderen.

De gastouder vult samen met het gastouderbureau een risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid in en maakt een plan van aanpak om eventueel risico te verkleinen, dit gebeurt één keer per jaar bij de gastouder thuis. De woning is altijd volledig rookvrij. Er zijn voldoende goed functionerende rookmelders.

©2017 Gastouderopvang De Kleine Draak  LRK 731939475      KvK 53060903
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin